marți, 24 aprilie 2012

Untul de shea


Untul de shea este unul dintre cele mai folosite ingrediente ale produselor de infrumusetare si ingrijire corporala precum creme, lotiuni, sapunuri. Untul de shea este o grasime care se extrage din arborele de shea african.

Obtinerea untului de shea

In Africa extragerea untului de shea a devenit un "sport national" astfel incat femeile care fac parte din cooperative strang nuci si le zdrobesc. Nucile zdrobite sunt tinute deasupra focului in timp ce se amesteca in continuu pentru ca untul astfel rezultat sa nu se arda. Pasta obtinuta este apoi amestecata cu apa iar untul este extras si lasat sa se raceasca in tot acest timp el intarindu.se. Apoi el este transformat in batoane.
Untul de shea se obtine si industrial dar este inferior celui obtinut in mod natural deoarece solventii folositi indeparteaza mineralele si vitaminele.

Cum ar trebui sa miroasa?

Mirosul untului de shea este unul foarte natural acest aspect facandu.l placut multor oameni. Unutul miroase a nuci dar in timp mirosul se va diminua. Untul natural de shea fara absolut nici un miros este invechit dar indiferent cat de vechi este nu trebuie sa miroasa urat. In cazul in care untul se rancezeste nu il mai folositi.

Unde il depozitez?

Untul de shea nu are nevoie sa stea in frigider. Dupa o perioada de doi trei ani untul de shea isi pierde din efectele benefice dar va continua sa fie inca hranitor. Depozitati.l intr.un loc racoros.

Untul meu de shea s.a topit. Ce fac?

Un punct de topire foarte scazut este una dintre caracteristicile untului de shea. Cand il aplici pe piele efectiv devine lichid. Este foarte posibil ca in cazul in care este depozitat intr.o camera unde temperatura este crescuta acesta se va topi. Daca acest lucru se intampla nu va ingrijorati, untul nu s.a stricat. Pur si simplu scoateti capacul cutiei in care se afla si depozitati.l in frigider pana cand se intareste. Cand totusi vedeti ca incepe se intareste amestecati amestecul putin pentru ca uleiurile sa se combine cu partile solide pentru ca acesta sa fie uniform.

Ce culoare ar trebui sa aiba untul de shea?

Culoarea untului nerafinat depinde de nucile de shea din care acesta este obtinut. Culoarea nucilor de shea variaza de la alb la galben. Totusi nu ne putem daca seama daca untul este nerafinat sau nu doar bazandu.ne pe culoare. Untul de shea nu trebuie sa fie extrem de tare sau unsuros. Untul de shea care este de un alb pur este extrem de rafinat si poate sau nu sa aiba proprietatile de hidratare intacte in functie de procesul de rafinare. 

2 comments:

coco spunea...

sunt fan unturi :)

Maddy spunea...

me 2 :D

Trimiteți un comentariu

 
Copyright 2009 ...moments people places.... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com