luni, 23 aprilie 2012

Cum scapam de rosul unghiilor?



In termeni medicali rosul unghiilor, un tic nervos, este denumit Onicofagie. Rosul unghiillor este un tic nervos intalnit atat la femei cat si la barbati care apare de la varsta de trei ani si poate dura pana in adolescenta, pana cand devii adult sau toata viata. Multe persoane isi rod unghiile din plictiseala, cand se uita la un film, citesc sau au emotii.

Mi.am ros unghiile de cand aveam cam 4-5 ani pana cand am implinit 18 ani. Le.am ros timp de 13-14 ani iar acum pot spune ca am renuntat sa mai fac lucrul asta de 7 ani.Totusi niciodata nu le.am ros pana la sange si nici cuticulele sau pielea din jurul lor. Exista persoane care isi rod si pielea din jurul unghiile iar acest lucru duce la infectii si deformari ale degetelor.

Nu pot spune cu exactitate nici ce m.a determinat sa le rod dar nici ce m.a convins ca e momentul sa ma opresc. Am incercat sa le dau cu oja, sa folosesc lacuri amare dar nimic nu a dat roade. Cred ca faptul ca am avut noroc sa nu se rupa nici una o perioada mare de timp a fost momentul in care am renuntat sa le mai rod. Oricum atunci cand m.am oprit am trecut dintr.o extrema in alta in sensul ca daca inainte erau mici si roase acum erau incredibil de lungi.

Asa aratau acum 7 ani.
(Click pe poza pentru marire)

De cand nu le mai rod arata asa (cateodata mai scurte cateodata mai lungi):

Eram constienta ca sunt foate lungi si seamana cu ale unei vrajitoare dar imi era incredibil de frica de faptul ca daca le tai si le voi vedea mai scurte imediat voi incepe sa le rod. Chiar daca pare o prostie ceea ce am spus a fost o adevarata batalie interioara pentru a rezista sa nu le mai rod. Inainte avusesem foarte multe tentative de a renunta la acest obicei dar din cauza faptului ca le.am chinuit atatia ani erau foarte fragile si moi si se rupeau foarte repede iar chestia asta ma determina sa le rod pe celelalte.

Ma bucur ca ma numar printre norocosii care si.au ros unghiile dar au reusit sa renunte, nu am avut nici o infectie iar in timp unghiile mi s.au intarit si nu se mai rup atat de usor.

Iata cateva solutii care sa va impiedice sa va mai roadeti unghiile:

  • folositi oja (nu lac incolor) - daca sunt date cu oja tentatia de a le roade este mai mica
  • realizati un model pe unghii - cu cat modelul este mai complicat cu atat va va parea mai rau daca il stricati dupa cat ati muncit la el
  • puneti.va unghii false - eu nu mi.am pus pentru ca sunt convinsa ca unghiile false le afecteaza pe cele naturale
  • purtati bratari cu clopotei - de cele mai multe ori mi se intampla sa nu imi au seama ca imi rod unghiile daca eram prea concentrata facand ceva (de exemplu citind)
  •  folositi lacuri amare - nu pot spune ca la mine a dat rezultate pentru ca dupa un timp incepusem sa ma obisnuiesc cu gustul
Rosul unghiilor poate provoca aparitia mai multor probleme printre care:
  • infectii la nivelul unghiilor
  • infectii ale cavitatii bucale
  • impiedicarea cresterii normale a unghiilor sau deformarea acestora
  • daca sunt roase unghiile, cuticulele si pielea din jur pot aparea deformari ale degetelor
Daca pana acum nu am reusit sa va conving sa renuntati sa va mai roadeti unghiile va las si niste poze care vorbesc de la sine:
 
Copyright 2009 ...moments people places.... Powered by Blogger
Blogger Templates created by Deluxe Templates
Wordpress by Wpthemescreator
Download Royalty free images without registering at Pixmac.com