Dintotdeauna am fost super obsedata si extrem de speriata de gandul ca as putea ajunge la medicul stomatolog. Frica mea se trage de la faptul ca atunci cand eram mai mica bunicul meu a fost sa isi repare dantura. Curioasa fiind l.am intrebat daca nu il doare atunci cand ii umbla la dinti iar el mi.a spus ca nu pentru ca este anesteziat iar injectia se face in cerul gurii. Ala a fost momentul in care am decis sa am mare grija de dintii mei pentru ca lesin de frica numai cand ma gandesc la ace.
Pana la varsta de 24 de ani am avut doar 2 carii. Prima dintre ele a fost pe un dinte de lapte care oricum a cazut ( tarziu mi.am dat seama ca am o carie acolo desi era ditamai gaura in el pentru ca nu m.a durut ) iar a doua carie am facut.o anul trecut cand mi.a cazut smaltul de la o masea iar locul ramas liber a fost atacat de bacterii. Trebuie sa recunosc faptul ca nu fac nimic special dar stau bine cu calciul.
Desi periatul de doua ori pe zi previne cariile este recomandat a se tine cont si de urmatoarele sfaturi daca va doriti un zambet emn de Hollywood:
1. Ata dentara
Ata dentara ajuta la curatarea in profunzime a danturii eliminand resturile alimentare. Ata dentara nu se baga printre dinti ci se foloseste in zig-zag insa fara a o scoate prea brusc deoarece gingia poate fi ranita usor.
2. Periatul dintilor
Dintii nu trebuie periati agresiv deoarece acesta duce la sensibilizarea danturii si la retragerea gingiei.
3. 30 de minute dupa masa
upa ce ai luat masa tebuie sa astepti cel putin 30 de minute pana sa te speli pe dinti. Acizii din alimente slabesc stratul protector al dintilor iar periatul acestora inainte de jumatate de ora upa ce ai mancat distruge smaltul protector inainte sa se intareasca.
4. Nu incepe periajul din acelasi loc de fiecare data
Exista riscul ca atunci cand incepi perierea din acelasi loc de fiecare data cand te speli pe dinti sa nu cureti corespunzator alte zone ale danturii. Este indicata perierea din diferite locuri pentru a.ti curata dintii uniform.
5. Mergi la stomatolog pentru controlul de rutina
Este mai bine sa previi decat sa tratezi. Un control efectuat la 6 luni sau un an te va scuti de afectiuni care pot pune in pericol sanatatea danturii.
Un control efectuat la timp iti poate salva dantura. Cu cat este amanata mai mult vizita la stomatolog cu atat se agraveaza mai mult problema. O carie mica cat o gamalie de ac are nevoie doar de doua trei luni pentru a afecta radacina dintelui astfel incat va fi necesara omorarea nervului sau chiar extractia dintelui. Un dinte cu nervul mort este o reala problema deoarece se innegreste si nu mai poate fi albit niciodata.
Este foarte important sa aveti grija de sanatatea voastra fiind singurul lucru care nu se poate recupera total. O problema intotdeauna duca la o alta!
0 comments:
Trimiteți un comentariu